Žulové pečící kámeny

Přírodní žulové desky – pečící kameny

Pečící kámen je leštěná žulová deska (přírodní materiál), který se ohřeje plamenem ohně při hoření dřeva, dřevěného uhlí, plynu, nebo získá teplotu od elektrospiláry (např. i klasického elektro-vařiče.)

Úprava potravin na pečících kamenech bývá mnohdy zaměňována za úpravu masa na lávových kamenech.

Lávový kámen je vyvřelina (hrubý – přírodní kámen – hrubý štěrk). Tento kámen bývá ohříván ze spodu plamenem ohně získaného při hoření dřeva, dřevěného uhlí, plynu, nebo žárem elektrospirály. Nad tímto způsobem rozpálený kámen položíme rošt na kterém upravujeme danou pochoutku.

Rčení o zdravé přípravě masa a zeleniny se u takto připravovaných pokrmů nezakládá na pravdě pokud nezamezíme odkapávání šťáv a omastků na rozpálené kamneny, do ohně a následnému odpařování přepálených tuků a šťáv zpět přímo na grilované maso, nebo zeleninu.

Žulová deska je rovnoměrně po celé ploše rozpálená. Vysoká teplota povrchu žulové desky uzavře (zatáhne) povrch masa, nebo zeleniny, šťáva zůstává uvnitř. Pokrmy nejsou  vysušované přímým ohněm. Maso se k leštěnému povrchu nepřipéká. Nedochází k odkapávání mastidel, tuků, šťáv a koření do prostoru ohniště.

Ceny pečících kamenů:
30×40 cm, tl. 3 cm    504,– Kč vč. DPH
40×40 cm, tl. 3 cm    672,– Kč vč. DPH

Cena atypických rozměrů v tl. 3 cm:
4.200 – 5000,– Kč vč. DPH za 1 m2

TOPlist   
© Honza Kafka, grafika Jéňa Vondrouš.Přístup do administrace.